Δεξιότητες του Ψηφιακού Πολίτη: Ερωτηματολόγια
DIGITAL, RESPONSIBLE CITIZENSHIP IN A CONNECTED WORLD
«Ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε κάτι που να επηρεάσει τους ανθρώπους τόσο βαθιά όσο σήμερα οι ψηφιακές τεχνολογίες»
(Mervyn Eyre, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Fujitsu Americas)
Ποτέ άλλοτε η σχολική εκπαίδευση δεν ήταν λιγότερο προετοιμασμένη να ακολουθήσει την τεχνολογική πρόοδο και τις κοινωνικές της διαστάσεις. Η τεχνολογία κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών, μέσα και έξω από το σχολείο. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με έξυπνα τηλέφωνα, γνωρίζουν πώς να αναπτύξουν εφαρμογές, γνωρίζουν να προγραμματίζουν ρομποτικά συστήματα καθώς και να δημιουργούν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα. Σε ποιον, όμως, βαθμό είναι σε θέση να ελέγχουν τη δύναμη των νέων τεχνολογιών και να τις χειρίζονται με σωφροσύνη και υπευθυνότητα; Έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και ηθικής κρίσης, έχουν συνείδηση των κοινωνικών συμβάσεων του διαδικτυακού περιβάλλοντος και γνώση των ζητημάτων ασφάλειας μέσα σε αυτό;
Το πρόγραμμα Erasmus+ «Digital, Responsible Citizenship in a Connected World» (DRC) επιδιώκει να ρίξει φως στη σχέση των παιδιών του δημοτικού σχολείου με το ψηφιακό περιβάλλον, ώστε να κατανοήσουμε πώς τα παιδιά προσδιορίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον και πώς αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται τόσο την πληροφορία και την εικόνα όσο και τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους. Το σχολείο μας δίνει το παρόν σε αυτή την προσπάθεια συνεργαζόμενο με εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Κύπρο (Center for the Advancement of Research & Development in Educational Technology – CARDET και InnovADE), την Ιρλανδία (Future In Perspective Limited – FIP) και την Ιταλία (Tamat Centro Studi Formazione e Ricerca – ΤamaT).
Απώτερος σκοπός μας είναι να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκπαιδευτικά προγράμματα και να αναπτύξουμε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, που θα απευθύνονται σε δασκάλους, γονείς και μαθητές και τα οποία θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του ψηφιακού πολίτη.
Συμπληρώνοντας τα ερωτηματολόγια που ακολουθούν, συμβάλλετε καθοριστικά στο να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα και με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις να είναι προσαρμοσμένες στον Έλληνα μαθητή, την ελληνική οικογένεια και το ελληνικό σχολείο.
Αν είστε εκπαιδευτικός του δημοτικού σχολείου παρακαλούμε απαντήστε στο ερωτηματολόγιο ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.surveymonkey.com/r/HF52YGR
Αν είστε γονέας παιδιού που φοιτά στο δημοτικό σχολείο παρακαλούμε απαντήστε στο ερωτηματολόγιο ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.surveymonkey.com/r/H3VGR7R
Για να απαντήσετε στις ερωτήσεις απαιτούνται περίπου 20 λεπτά. Όλες οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Σας παρακαλούμε να απαντήσετε μέχρι την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμβολή και τον χρόνο σας.
1ο ΔΣ Ραφήνας
Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ DRC