Erasmus+ GRETA Project
Η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται μέρα με τη μέρα εντονότερες και είναι τα σημερινά παιδιά και οι νέοι που θα βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι με τις χειρότερες επιπτώσεις. Αλλά αντί να είναι παθητικοί θεατές αυτής της κατάστασης, παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αντιστέκονται σε βαθμό πρωτόγνωρο. Για παράδειγμα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Το 2018, η 15χρονη Γκρέτα από τη Σουηδία πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα μαθητών που απαιτούσαν από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα εκατομμύρια νέοι διαδηλώνουν για να δείξουν την υποστήριξή τους και αξιοποιούν τις ικανότητές στους στην τεχνολογία, την επιστήμη, την επικοινωνία για να μιλήσουν και να κινητοποιήσουν για το κλίμα.
Με τη σκέψη ότι η επιβίωση του πλανήτη είναι στα χέρια των παιδιών, το σχολείο μας συντονίζει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έργο με τον τίτλο «GRETA» (Challenge-based Learning in Primary Schools for Climate Change Awareness) που έχει ως στόχο να υποστηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα κλιματικά ζητήματα, αλλά και να αναλάβουν δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαιδευτικοί και μαθητές θα αυξήσουν τις γνώσεις τους σε θέματα που αφορούν το κλίμα και θα ανακαλύψουν τι μπορούν οι ίδιοι να αλλάξουν για να επιφέρουν ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Για να πετύχουμε τον σκοπό μας συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα:
Το Σχολείο Istituto Comprensivo Don L. Milani (Ιταλία)
Το Ερευνητικό Ίδρυμα Spectrum Research Centre CLG (Ιρλανδία) –
Την οργάνωση AKLUB CENTRUM VZDELAVANI A PORADENSTVI (Τσεχία)
Την εταιρία Hauptstadftallee 239 V V UG (Skills Elevation FHB) (Γερμανία)
Το ερευνητικό ίδρυμα CENTRE FOR ADVANCEMENT OF RESEARCH AND DEVELOPMENT IN EDUCATIONAL TECHNOLOGY LTD-CARDET (Κύπρος)
Το Πανεπιστήμιο UNIVERSITATEA DIN PITESTI (Ρουμανία)
Την Πέμπτη και Παρασκευή 12 – 13 Νοεμβρίου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας οργάνωσε την 1η Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων του Προγράμματος η οποία λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Κατά τη συνάντηση οι εταίροι συζήτησαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής, των στόχων, των δραστηριοτήτων, των ευθυνών και του χρονοδιαγράμματος. Η επόμενη διακρατική συνάντηση της κοινοπραξίας θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία, τον Απρίλιο του 2021. Το έργο χρηματοδοτείται από το ERASMUS+ KA2 – Στρατηγικές Συμπράξεις - Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης και έχει διάρκεια 24 μήνες (Σεπτέμβριος 2020-Αύγουστος 2022).